Wednesday, March 18, 2015

Κατασκευάζοντας το μέλλον: 10 Τάσεις που έρχονται στη 3D Εκτύπωση

Κατασκευάζοντας το μέλλον: 10 Τάσεις που έρχονται στη 3D Εκτύπωση
Το Forbes μόλις κυκλοφόρησε τις κορυφαίες τάσεις που προβλέπονται στη 3D εκτύπωση.
- Η 3D εκτύπωση μετατρέπεται γρήγορα σε βιομηχανική δύναμη. Ενώ μέχρι τώρα προορίζεται για παραγωγή πρωτότυπων και παιχνιδιών, σύντομα η 3D εκτύπωση θα γίνει βιομηχανική δύναμη. Σύντομα πχ θα παίρνεις μια πτήση με ένα αεροπλάνο που η κατασκευή του θα περιλαμβάνει 3D-τυπωμένα στοιχεία, καθιστώντας το ελαφρύτερο και πιο αποδοτικό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ήδη αεροσκάφη που περιέχουν κάποια 3D-τυπωμένα στοιχεία. Η τεχνολογία θα αρχίσει επίσης να υιοθετείται άμεσα στην κατασκευή εξειδικευμένων εξαρτημάτων σε κλάδους όπως η άμυνα και τα αυτοκίνητα. Συνολικά, ο αριθμός των 3D μερών σε αεροπλάνα, αυτοκίνητα και συσκευές θα αυξηθεί σύντομα χωρίς να το γνωρίζετε.
- Η 3D εκτύπωση αρχίζει να σώζει ζωές. 3D-τυπωμένα ιατρικά εμφυτεύματα θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής κάποιου κοντινού σας προσώπου, ή ζώου. Επειδή 3D εκτύπωση επιτρέπει στα προϊόντα να είναι ακριβώς προσαρμοσμένα, ταιριάζοντας στο ιδιαίτερο σχήμα του κάθε σώματος, χρησιμοποιείται ήδη σήμερα για εμφυτεύματα οστών, προσθετικά άκρα και ορθοδοντικές συσκευές. Πειράματα σε εκτύπωση μαλακών ιστών είναι σε εξέλιξη, ενώ μπορεί σύντομα να εκτυπωθούν φλέβες και αρτηρίες για να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικές επεμβάσεις. Η σημερινή έρευνα στις ιατρικές εφαρμογές των 3D εκτυπώσεων καλύπτει τη νανο-ιατρική, εξειδικευμένα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά ακόμη και την εκτύπωση μοσχευμάτων και οργάνων. Τραβώντας το στα άκρα, η 3D εκτύπωση θα μπορούσε μια μέρα να κάνει δυνατή την παραγωγή εντελώς προσαρμοσμένων στον ασθενή φαρμάκων, και να μειώσει, αν όχι να εξαλείψει, την έλλειψη δωρητών οργάνων.
- Η προσαρμογή γίνεται ο κανόνας. Θα αγοράζεις πλέον ένα προϊόν, προσαρμοσμένο στις δικές σου ακριβείς προδιαγραφές και ανάγκες, το οποίο θα είναι 3D-εκτυπωμένο και θα παραδίδεται στην πόρτα σου. Καινοτόμες εταιρείες θα χρησιμοποιούν 3D τεχνολογίες εκτύπωσης για να δώσουν στον εαυτό τους ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, προσφέροντας στους πελάτες τους προσαρμοσμένα προϊόντα στην ίδια τιμή όπως τα τυποποιημένα του ανταγωνιστή τους. Στην αρχή μπορεί αυτή η τάση να αφορά νέα είδη, όπως προσαρμοσμένες θήκες για smartphone, ή εργονομικές βελτιώσεις στα τυπικά εργαλεία, όμως σύντομα θα επεκταθεί ραγδαία σε νέες αγορές. Οι ηγέτες των αγορών θα προσαρμόσουν τις πωλήσεις τους, τα κανάλια διανομής και εμπορίας, ώστε να ωφεληθούν από την νέα δυνατότητα και να παρέχουν προσαρμοσμένα προϊόντα απευθείας στον πελάτη. Η προσαρμογή θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο σε συσκευές υγειονομικής περίθαλψης, όπως 3D-εκτυπωμένα βοηθήματα ακοής και τεχνητά μέλη.
- Η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων γίνεται ταχύτερη. Τα πάντα, από νέα μοντέλα αυτοκινήτων, έως καλύτερες οικιακές συσκευές, θα μπορούν να σχεδιαστούν πολύ πιο γρήγορα, φέρνοντας την καινοτομία κοντά σας το συντομότερο. Επειδή η ταχεία προτυποποίηση με χρήση 3D εκτυπωτών μειώνει το χρόνο μετατροπής μιας ιδέας σε ένα έτοιμο-για-παραγωγή σχέδιο, επιτρέπει στους σχεδιαστές να επικεντρωθούν στην λειτουργικότητα των προϊόντων. Αν και η χρήση της 3D εκτύπωσης για ταχεία προτυποποίηση δεν είναι νέα υπόθεση, η ραγδαία μείωση του κόστους, η βελτίωση του λογισμικό σχεδιασμού και η αυξανόμενη γκάμα των εκτυπώσιμων υλικών σηματοδοτεί ότι οι σχεδιαστές θα έχουν σύντομα περισσότερη πρόσβαση σε 3D εκτυπωτές. Αυτό θα τους επιτρέπει να καινοτομούν γρηγορότερα, με 3D εκτύπωση ενός αντικειμένου ακόμα και στην αρχική φάση του σχεδιασμού, τροποποίηση, εκ νέου εκτύπωση, και ούτω καθεξής. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε καλύτερα προϊόντα, σχεδιασμένα γρηγορότερα.
- Νέες επιχειρήσεις θα αναπτύξουν καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα σε 3D εκτύπωση. Σύντομα θα επενδύεις στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας 3D εκτύπωσης. Νεοσύστατες εταιρείες θα ανθίσουν, καθώς μια γενιά καινοτόμων επιχειρηματιών, hackers και makers θα επωφεληθεί από τις δυνατότητες της 3D εκτύπωσης, τη δημιουργία νέων προϊόντων, ή την παροχή υπηρεσιών με την έκρηξη της αγοράς 3D εκτυπωτών. Μερικές επιχειρήσεις είναι αναμενόμενο να αποτύχουν, και μπορεί να υπάρχει ένας κύκλος boom-bust, αλλά η 3D εκτύπωση θα συνεχίσει να παράγει νέα δημιουργικά επιχειρηματικά μοντέλα.
- 3D shops θα ανοίγουν στα εμπορικά κέντρα. Καταστήματα 3D εκτύπωσης θα αρχίσουν να εμφανίζονται, στην αρχή για την εξυπηρέτηση των τοπικών αγορών, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες 3D εκτύπωσης. Σχεδιασμένα αρχικά για να εξυπηρετήσουν την ταχεία προτυποποίηση και άλλες ειδικές δυνατότητες, τα καταστήματα αυτά σύντομα θα επεκταθούν στην καταναλωτική αγορά. Καθώς οι εταιρείες λιανεμπορίου θα αρχίσουν να "αποστέλλουν το σχέδιο και όχι το προϊόν", το τοπικό κατάστημα εκτύπωσης 3D θα είναι μια μέρα το μέρος που θα μπορείτε να παραλάβετε τα προσαρμοσμένα προϊόντα σας, ακριβώς όπως μέχρι τώρα παραλαμβάνετε τις εκτυπωμένες φωτογραφίες σας από το τοπικό πολυκατάστημα.
- Θα προκύψουν έντονες συζητήσεις σχετικά με το ποιος κατέχει τα δικαιώματα. Οι κατασκευαστές και οι σχεδιαστές θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται έντονα με το θέμα “πνευματικά δικαιώματα”, και δεδομένου ότι τα σχέδιά τους θα μπορούν να αναπαραχθούν εύκολα σε 3D εκτυπωτές, θα υπάρξουν έντονοι διαξιφισμοί για την πνευματική ιδιοκτησία σχεδίων και αντικειμένων. Ακριβώς όπως τα file-sharing sites τίναξαν στον αέρα τη μουσική βιομηχανία, γιατί είναι εύκολο να αντιγράψετε και να μοιραστείτε τη μουσική, η δυνατότητα που θα υπάρχει να αντιγράψετε, να μοιραστείτε, να τροποποιήσετε και να τυπώσετε τα 3D αντικείμενα, θα ανάψει ένα νέο κύμα των ζητημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Νέα προϊόντα με μαγικές ιδιότητες θα μας βασανίσουν. Νέα προϊόντα - που μπορούν να δημιουργηθούν μόνο σε 3D εκτυπωτές - θα συνδυάσουν νέα υλικά, νανοκλίμακα και τυπωμένα ηλεκτρονικά που τα χαρακτηριστικά τους θα φαίνονται μαγικά σε σύγκριση με τα μεταποιημένα προϊόντα του σήμερα. Αυτά τα 3D τυπωμένα προϊόντα θα είναι περισσότερο επιθυμητά και θα έχουν σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η μυστική συνταγή είναι ότι η 3D εκτύπωση μπορεί να ελέγξει το υλικό, καθώς εκτυπώνεται, ακόμα και σε μοριακό ή ατομικό επίπεδο. Καθώς η σημερινή έρευνα τελειοποιείται σε αυριανούς εμπορικά διαθέσιμους φτηνούς εκτυπωτές, αναμένουμε συναρπαστικά και ελκυστικά νέα προϊόντα με εκπληκτικές δυνατότητες. Το ερώτημα είναι: Τι θα είναι αυτά τα προϊόντα ποιοι θα τα πωλούν;
- Νέα μηχανήματα θα διακοσμήσουν το δάπεδο των εργοστασίων. Περιμένετε να δείτε 3D εκτυπωτικές μηχανές να εμφανίζονται στα εργοστάσια. Ήδη ορισμένα εξειδικευμένα εξαρτήματα παράγονται πιο οικονομικά σε 3D εκτυπωτές, αλλά αυτό είναι ακόμα σε μικρή κλίμακα. Πολλοί κατασκευαστές θα αρχίσουν να πειραματίζονται με 3D εκτυπωτές για εφαρμογές εκτός των πρωτοτύπων. Δεδομένου ότι οι δυνατότητες των 3D εκτυπωτών θα αναπτυχθούν και οι κατασκευαστές θα αποκτήσουν εμπειρία στην ενσωμάτωση τους σε γραμμές παραγωγής και αλυσίδες εφοδιασμού, αναμένουμε ταχύτατα υβριδικές διεργασίες παραγωγής, που θα ενσωματώνουν 3D-τυπωμένα στοιχεία . Αυτό θα τροφοδοτηθεί ακόμη περισσότερο από καταναλωτές που θα επιθυμούν προϊόντα, τα οποία θα απαιτούν όλο και περισσότερο 3D εκτυπωτές για την κατασκευή τους.
- "Κοίτα τι έκανα!" Τα παιδιά σου θα φέρουν στο σπίτι τα 3D τυπωμένα έργα τους από το σχολείο. Η ψηφιακή παιδεία στα σχολεία - συμπεριλαμβανομένων του Web, της ανάπτυξης εφαρμογών, των ηλεκτρονικών, της συνεργασίας και του 3D σχεδιασμού - θα υποστηρίζονται από 3D εκτυπωτές. Μια σειρά από γυμνάσια και λύκεια θα έχουν πολύ σύντομα 3D εκτυπωτές. Καθώς το κόστος εκτύπωσης 3D συνεχίζει να πέφτει, περισσότερα σχολεία θα συμμετέχουν. Η ψηφιακή παιδεία θα αφορά πλέον τόσο τα αντικείμενα, όσο και τα bits.

No comments:

Post a Comment